Řízek a jiná dobrodružství
Jak slastný je návrat k vlastní kuchyni!
Několik dní jsem byl vystaven nepřízni osudu, což zahrnovalo i setkání s hardcore českou kuchyní a věru – nebylo mi do zpěvu! – bylo mi věru zle. První den jsem dostal řízek, který jakoby z oka vypadl těm, které jsem kdysi vídal ve školní kuchyni. (Anebo na pohřebních hostinách.) Spolustolovníci mnou očividně opovrhovali, když jsem nesl hromádku strouhanky, prakticky netknuté brambory a rozpůlený okurek k okýnku pro navracení použitého nádobí. Jádro – ten dva milimetry vysoký steak, který zbyl po oloupání tukem nasátého obalu, jsem v pudu sebezáchovy skoro celý pozřel, pravda, zřejmě šlo o jedinou součást, která nebyla vyloženě odporná.
Dále jsem se na své cestě setkal s kuřecím stehnem s rýží, které ač bylo silně přemaštěné, po odstranění slupky dokázalo překonat včerejší řízek o dvě koňské délky. Ale že bych se k němu dobrovolně někdy vracel? Nepřipadá v úvahu.
Co však bylo vysoce nad síly mého gastro-intesto-traktu, byl párek párků obdržený k snídani. Překvapivě, nezdálo se, že by s tím měl kdokoli jiný problémy… Spokojil jsem se pečivem potřeným marmeládou, která svou vůní dokázala trumfnout i extrakt z extraktu z koncentrátu z koncentrátu dřeně z čerstvých svěžích lesních jahod. Poslední hlavní chod jsem ze strachu zcela vynechal, a uspokojil se tabulkou čokolády.
Jenže teď jsem zpátky, pln zkušeností a předsevzetí do všech budoucích výletů, stojím nad svým jídlem. Ochutnávám… úžasné.
O co jde? Vepřový steak v hodnotě cca 20 Kč. Nedávno jsem si koupil hmoždíř a hmoždění čehokoliv mi stále přináší radost. Zhmoždil jsem pár zrnek černého pepře, pár zrnek zeleného, špetu (velkou špetku) mořské soli (která se zhmožděním ještě zjemní) a pár mandlí. Touto směskou jsem steak oplácal, poválel v olivovém oleji a nechal pět minut odpočinout. Pak jsem ho zcela banálně nechal udělat na pánvi na podkladu směsi olivového oleje a másla. Lahoda. Zvláště, když to připraví nejlepší kuchař.
Detailní pohled na zvrásněnou krajinu steaku
Bílé pečivo v roli přílohy a oblohy
Komentáře
RSS kanál komentářů
Zatím bez komentáře.
Přidat komentář