O zeměpisu a hledání viníka

Roznětka

V jednom městečku za velkou louží něco vybuchlo a lidé byli zraněni, snad nějací i zemřeli. Byl něčí úmysl, aby to cosi vybuchlo a aby nějací lidé byli raněni.

Exploze

Exploze má zjev přidělování odpovědnosti, pojmenovávání příčin a úvah o prevenci. Příčiny jsme pojmenovali. Byli to dva bratři. Ukázali jsme jejich zemi původu, vyznání, sympatické myšlenkové směry (hlouběji nemá smysl chodit, protože bychom narazili na lidskou podstatu, a té odpovědnost ze zásady nepřidělujeme).

Střepina z exploze

Byli jsme sami sebou (co už) a pobouřeně se postavili. My nejsme Tentenkistán! My jsme Tadykistán! Vy ťululumové nevzdělaní, jak jen jste tak absurdní soud mohli vyslovit…

To jediné k čemu bych chtěl slyšet výhradu je logika přenosu odpovědnosti z jednotlivce na zemi, což nemá daleko od rozptýlení viny mezi všechny její obyvatele.

Melancholické rozptylování kouře

Ale to bychom asi nemohli být sami sebou, což. Mám teď tak trochu potřebu lámat nad lidstvem hůl, vskutku neznám moc méně příjemných věcí. Vidím to tak, že pokud kdokoli vidí věci zjednodušeně natolik, že entitám úrovně „národ“ dává odpovědnost za akty jeho (dřívějších) členů, můžeme:

  1. více dbát aby akty osamocených sociopatů nebyly zaměňovány s vůlí celku, čili lépe se distancovat
  2. více pomáhat lidem s prací se slovy, významem, logikou
  3. cíleně začít odstraňovat pojem národa

Nebo můžeme dělat něco jiného. Jenom si prosím přestaňme myslet, že kámen úrazu jsou něčí pochybné znalosti zeměpisu.


Komentáře

RSS kanál komentářů

Nebyla otevřena možnost přidat vlastní komentář.