Oh… hmmm!
Dnes jsem pokořil další metu kuchařského umění. Udělal jsem si smažený vajíčka. Že bylo na co se koukat, se můžete přesvědčit na obrázku.
Matka říkala, že to nemám obracet, ale pohled na ty kulaté žloutky se mi moc nelíbí, tak jsem je udělal duplexně. Protože ty celistvé žloutky ve mně vzbuzují podezření, že vajcá nejsou kvalitně prošlá varem. Dnes, v době schylující se pandemie (a plesnivých salámů v marketech), musíme být obzlášť obezřetní a opatrní na to, co vkládáme do úst!
Komentáře (9)
k formuláři
RSS kanál komentářů
4.11. 2005 — 18:30
Dáváš do toho cibulku, jo? TO je zajímavé. Ale to, co vidím na obrázku je spíše sázené vejce (neboli „volské oko“), smažená vejce mají jinou konzistenci a rozhodně se nedají celistvá obracet,
4.11. 2005 — 18:42
Tak to jsem zas pohnojil. Chtěl jsem smažená vajíčka, a vyšlo mi z toho volské oko… :(
Ale když už jsme u toho, Wellarde, nechceš nás poučit o variantách „vajec na pánvi“?
4.11. 2005 — 19:20
Ale jistěže, zde je výčet možných úprav na pánvičce (nikoliv hrnci či pekáči):
1.SÁZENÁ VEJCE (VOLSKÁ OKA)
Pánvičku necháme nejprve rozehřát, vložíme na ni malý kousek másla, rozpustíme, rozklepneme vajíčko a lehce jej vpustíme tam, aby žloutek zůstal uprostřed. Zvolna smažíme do doby, dokud je bílek zcela bíly a žloutek polosyrový. Vejce mírně solíme. Takto upravená vejce nožem nebo lopatičkou vyjmeme a podáváme.
2.VAJEČNÁ OMELETA
Do hrnečku rozbijeme vejce, osolíme, rozkvedláme, nalijeme na pánvičku na rozpálený tuk a po jedné straně upečeme. Jakmile omeleta na povrchu tuhne, přeložíme ji a opatrně sesmekneme.
3.MÍCHANÁ VEJCE
Na rozehřáté máslo na pánvičce vlijeme z hrnečku rozbitá, osolená a vidličkou rozšlehaná vejce. Mícháme je, až kašovitě zhoustnou. Míchaná vejce můžeme upravovat na slanině, smažené cibulce, na houbách, zelenině, uzenině atd. Hotová je sypeme pažitkou a podáváme se zeleninovým salátem
4.HAM AND EGGS
Shodné jako vaječná omeleta s tím rozdílem, že předem upražíme na panvičce plátky anglické slaniny a poté je zalijeme rozšlehanými vejci.
5.KNEDLÍK S VEJCI
Houskový knedlík rozkrájíme na kostičky o hraně zhruba 2cm a zprudka usmažíme na pánvičce. Mezitím rozšlehámé v hrníčku tři až pět vajec, osolíme a zalijeme osmažené knedlíky. Podáváme horká a zapíjíme mlékem či acidofilním mlékem.
4.11. 2005 — 19:50
Je vidět, Ondřeji, že ačkoli kuchařskou terminologii (viz sesmekneme) ovládáš bravurně, můj výtvor se ti nepodařilo správně určit. Protože když srovnám svůj postup, s tvým postupem tvorby Volského oka, tak mi tam něco nesedí.
Jak jsem postupoval já? Prvně jsem zapálil sporák a nahřál pánvičku. Pak jsem tam kápl prochu oleje (aby tam náhodou se nepřilepily). Pak jsem tam hodil dvě vajíčka, a protože to vypadalo neobjemně, přidal jsem třetí. Poté jsem se jal připravovat další ingredience. Klobáska, cibulka a sýr jsem vysypal na trošku bublající vejce. Až se mi zdálo, že spodní layer je hotovej, pokusil jsem se o převrat. (…) Poté jsem vajíčka dělal ještě z druhé strany. A nakonec jsem to v celku přesunul na talíř.
Už vidíš ten zcela zřejmý rozdíl mezi Kahiho „doubleside“ vejci a tvým, konvenčním Volským okem?
4.11. 2005 — 19:52
to je jednuduše vaječná omeleta s doubleside smažením
4.11. 2005 — 21:53
omeleta, akorát bez rozkvedlání
5.11. 2005 — 10:56
děravý protirgument, jako tvoje omeleta :)
6.11. 2005 — 14:21
ok Welle, vyhráls. máš u mě pár php funkcí :)
7.11. 2005 — 19:40
… dal bych si vajíčka ;-)
Přidat komentář