Noviny versus internet: rozdíl je v ploše

Peter Kahoun a možná ještě někdo další předpovídá novinám krušné časy. Noviny skončí s mojí generací.

Domnívám se, že zániku papírových novin brání:

  • neexistence cenově dostupné velkoplošné zobrazovací technologie
  • nedostatečné rozšíření internetu a nedůvěra v internetové plat­by
  • a také iracionální neochota lidí rušit dlouholeté zvyky.

Noviny nám dnes nabízejí mnoho výhod oproti jejich internetové alternativě. Ideální náhrada papírových novin by bylo přirozeně elektronické zobrazovací zařízení.

„Máš na to papír?“ je fráze opírající se o vlastnost textu vytištěného resp. napsaného na papíře, konkrétně jeho neměnnost. V případě zpravodajství nebo žurnalistiky obecně z toho vyplývá několik klíčových problémů: To co už je na papíře, nelze změnit, opravit ani doplnit, je nutno vše vytisknout znova. Nedoplníte aktuální, novější informace, není možno ani opravovat formulace, ani obsahové chyby. Tento nedostatek řeší už dnešní internetové podání informací, v novém ideálním médiu se s touto vlastností přirozeně počítá. Aktuálnost informací zaručuje připojení zařízení na internet, a jeho elektronická podstata zabezpečí překreslení sránek, aniž by bylo třeba barvit nový, čistý list papíru.

Za nesmírně podstatnou výhodu novin považuji jejich velikost. Když si otevřete noviny, máte před sebou papír velikosti A2, papír o velikosti plus mínus 50 cm x 70 cm. (To odpovídá velké 80cm obrazovce, téměř 35 palců v uhlopříčce.) Tak velký display bohužel neexistuje v cenově dostupné hladině, zvláště, pokud by měl splňovat další požadavky čtenáře papírových novin, který je zvyklý na prozatím nezmíněné výhody jeho oblíbeného média.

Už samotný rozměr přináší další a další výhody, které si často ani neuvědomujeme. Ivo správně píše, že čtenář na internetu se rozhoduje podle headlinů. Naproti tomu čtenář novin má mnohem širší možnosti. Může být úpoután obrázkem, fotografií, ilustrací nebo grafem, můžou ho zaujmou vybrané fráze graficky vytažené z (kon)textu článku, může si přečíst perex či jméno autora textu. A celé to stojí na tom, že čtenář novin má tyto informace k dispozici okamžitě, hned co si přečte nadpis. Nemusí klikat, nemusí scrollovat, nemusí čekat, nemusí nic, jen pohnout okem o pár centimetrů níž – v jednom okamžiku jedním pohledem obejme celek. V tom dle mne tkví základní a největší rozdíl mezi novinami a jejich internetovou „obdobou“.

Ve spojení digitální formy uložení informací a informacemi samotnými může vzniknout pár dalších výhod, které papír pošlou do sběru. Představte si (a je pravděpodobné, že tato představa je již na internetu zformována), že si necháte zobrazit všechny hedlajny z aktuálního „vydání“, vyřadíte ty z domova, vyřadíte ty politické a sportovní, vyřadíte glosy a sloupky a zbude vám pět článků, co vás zajímá. Ale tato představa nesouvisí s elektronickým papírem jako takovým, jako spíše s pokrokem v třídění a labelování článků.

Náš ideální nástupce novin by tedy mohl býti tenkým, lehkým a ohybatelným dotykovým displayem velikosti A2. Jistě, někdo čte noviny zcela rozložené, někdo si je třeba složí na čtvrtinovou velikost (člověk čtoucí cestou do práce v metru), tedy váhu, přenositelnost a ohybatelnost (= variabilitu zobrazení) označuji za skvělou vlastnost, přihrávající do karet archaickým newspaperům.

To ale není vše, co po náhradě novin chceme. To, co zatím neumí ani internetové podání informací (ačkoli to shledávám jako relativně snadno aplikovatelnou myšlenku), je zasahování do obsahu, vlastní poznámky a korekce. Krásným příkladem je člověk, co si zvýrazňovacím fixem v novinovém článku označuje zajímavé pasáže, nebo častěji třeba inzeráty. Nebylo by krásné moci si ve svých elektronických novinách zobrazit stránku s inzeráty (a ta spousta hyperlinků!) a označovat a mazat a bookmarkovat a klikat jak se člověku zamane? Rozhodně.

(A děti by mohli váženým politikům dokreslovat brýle a knírky, a rodiče by to po nich mohli mazat… :)

Pokud to technologie dovolí, věřím, že nebude trvat dlouho, a noviny jak je známe dnes, zmizí. Dokázal-li si New York Times nebo kdokoli jiný vybudovat seriózní značku, nevím, proč by ji nemohl přenést na nové digitální médium, které bude dalším krokem do budoucnosti, budoucnosti bez nemocí a válek, poštovních schránek, budoucnosti s daňovými přiznáními se zabudovanou nápovědou, budoucnosti s mnoha miliony hektary lesů a s lidmi, kteří jezdí na kolech :).

Epilog: tento článek je reakcí na spot Iva Lukačoviče Noviny versus Internet: rozdíl je v DPI. S původním článkem ze značné části nesouhlasím, stejně jako s většinou vizionářských a konstatujících článků, které napsal Ivo během poslední doby. Chtěl jsem vyjádřit, jak to vidím já.


Komentáře (1)

RSS kanál komentářů

    • Komentář číslo: 1
    • *
    • Jméno: Radek Tomasek
    • Odesláno:
      6.5. 2006 — 12:54

    Tak ja taky myslim, ze noviny se jeste nejakej ten patek udrzi..Na tvuj prispevek jsem si vzpomnel kahi, kdyz jsem ted po dlouhe dobe jel autobusem a videl asi pet lidi, co melo v ruce ruzne vytisky. Je to hlavne jista tradice a ne kazdej zatim ma na nejake zarizeni, ktery by dokazalo aspon tak pohodove nahradit toto tisteny medium…

Přidat komentář

Nápověda ke psaní komentářů

Zde formátuje Texy!

  • *zvýraznění*
  • **silné zvýraznění**
  • > citace
  • "odkaz":http://kam
  • [4] reakce na komentář
  • zdrojové kódy a více

úplně nahoru