Hlavní panel ála Kahi

Před pár dny moje plocha a můj hlavní panel ve Windows prodělaly drastické změny. Proč, k tomu jako obvykle vedlo více motivů.

Proč došlo ke změnám

  • Ikony na ploše jsem používal jen tehdy, když jsem začínal nějakou novou činnost. Minimalizace aktuální činnosti, ačkoli mohla být velmi rychlá, zdržovala, a tedy postupem času jsem čím dál víc používal ikonky na liště QuickLaunch (Snadné spuštění) a klávesové zkratky (viz též Oblíbenci z měkkého zboží).
  • Vždy se mi líbila lišta na MacOSu. Všechny důležité programy dostupné na jeden klik, ať jste kdekoli.
  • Na svém pracovním stole mám rád pořádek. Ideální stav je ten, že jsou na něm pouze věci, které v tomto okamžiku potřebuji. A plocha ve Windows, a pravděpodobně nejen ve Windows, je vlastně obdobou pracovního stolu.
  • Velmi detailní wallpapery (a nejen ty) pod hromadou ikon ztrácely mnohé ze svého půvabu. (Wallpapery: Příklad 1, příklad 2. (PNG; 1MB+))

Výsledek změn

Můj hlavní panel a plocha nyní vypadají takto:

  • na ploše jsou pouze aktuálně používané soubory, například obrázky sloužící jako podklad k dalšímu článku do blogu.
  • na hlavním panelu je vše, co bylo na ploše, pouze méně používaní zástupci se ocitli ve složce Plocha v nabídce Start

Screeny:

Jak postupovat, chcete-li to stejně?

Pozor, nebudu popisovat detaily, předpokládám čtenářovy více-než-elementární znalosti práce s Windows. A asi budete potřebovat i monitor, který vám umožní pracovat v rozlišení o šířce 1024 a více pixelů (ideálně 1280+ px).

Ještě jednou bych vás chtěl upozornit: mými pokyny se řiďte doslova pouze v případě, že chcete podniknout stejně ráznou změnu, jakou vidíte na screenech, tedy totální změnu účelu pracovní plochy!

Prvně si ve Startu vytvořte složku Plocha a tam přesuňte z plochy všechny zástupce, které používáte méně často než ty ostatní, a tedy o něco delší „cesta“ k nim vám nebude vadit. Také si tam přesuňte všechny zástupce na hry, což je akt výchovného charakteru a má vám pomoci věnovat se spíš práci, než flákání se :).

Pokud máte na ploše nějaké soubory nebo dokumenty, přesuňte je tam, kam patří – pravděpodobně do dokumentů.

Poté jsem si kdekoli na disku vytvořte složku můj hlavní panel a v ní podsložky nejdůležitější, důležité, disky a složky (Není nutno držet se přesně mého návodu, máte-li jiné požadavky!).

Do každé s podsložek přesuňte z plochy zástupce, kteří do ní logicky patří. To znamená, že ty nejdůležitější ikony nahážete do složky nejdůležitější, zástupce k diskům do složky disky a tak podobně.

Nyní si odemkněte hlavní panel (přes kontextovou nabídku) a vytáhněte jej na dvojnásobek původní výšky.

Opět na panel klikněte pravým tlačítkem a vyberte Panely nástrojů > Nový panel nástrojů. V zobrazené stromové struktuře se proklikejte až k vytvořeným složkám (nejdůležitější, …). Jednu po druhé přidejte.

Teď je na řadě nastavit každému z nově existujících „panelů“ na hlavním panelu parametry. U některých vyberete Zobrazit > Velké ikony, někde malé, někde zobrazíte text a* názvy* a někde nikoli (všechno nastavování probíhá v kontextových nabídkách panelů). Klidně si s tím pohrajte, jsme ve Windows XP, kde něco zkazit není zas tak snadné :).

Zarovnejte jednotlivé panely do správného pořadí – to bude chtít trochu trpělivosti.

Už jen upravíme velikosti panelů, popřesouváme nesprávně zařazené ikonky a můžeme panel uzamknout.

Na otevřená okna vám sice nezbyde tolik místa, kolik jste tam měli dříve, no myslím že na běžné množství otevřených oken zbylý prostor bohatě vystačí – pokud ne, musíte podniknout úpravy (změna způsobu zobrazování panelů, koupě většího monitoru, používání více ploch…).

Přeji pěkný požitek extrémního pořádku na vaší nové ploše. A stáhněte si konečně pořádnej wallpaper! :)


Komentáře

RSS kanál komentářů

Zatím bez komentáře.

Přidat komentář

Nápověda ke psaní komentářů

Zde formátuje Texy!

  • *zvýraznění*
  • **silné zvýraznění**
  • > citace
  • "odkaz":http://kam
  • [4] reakce na komentář
  • zdrojové kódy a více

úplně nahoru