Co je nejhoršejšího na Internet Exploreru?

Otázka se sice ptá na Internet Explorer, ovšem jádro problému je, domnívám se, výše. To znamená v IE týmu. V nadřazených týmech. Nebo prostě v Microsoftu a v té jejich přiblblé strategii.

Internet Explorer je jediný relevantní webový prohlížeč, který má na trhu hned několik verzí. Momentálně je to verze 8, 7 a popřípadě 6. Pro nás webdělače je to pochopitelně nepříjemné, a z toho popudu se uchylujeme k publikování takovýchto nehezkých článků. Obzvláště nepříjemné je to z toho důvodu, že pro takovýto stav a postup ze strany Microsoftu není rozumného vysvětlení. Když mluvím o postupu ze strany MS, narážím zejména na jeho neexistující snahu s tím cokoliv udělat. 

Co by se s tím dalo udělat?

  1. Nepropagovat neaktuální verze. Promiňte, ale toto je prachsprostý výsledek omezeného myšlení či lenosti.

    Ze stránky MS → IE → IE9 → Download

  2. Udělat aktualizace jinak. Je řada důvodů, proč si vypnout automatické aktualizace systému. Třeba protože mé Windows jsou kradené, nebo protože v MS zatím nedokázali aktualizace navrhnout dostatečně uživatelsky-přívětivě (úpřimnější vyjádření by bylo: „to by jeden blil“).

    Ale také je řada důvodů, proč aktualizace systému a aktualizace aplikace by měly být oddělené. Třeba už kvůli těm anti-monopolním buzeracím. Samozřejmě zpětně se takové změny neudělají snadno, ale trochu se obávám, že ani teď si v MS neuvědomují, že během posledních 10ti let si uživatelé zvykli některé věci prostě neřešit.

    Check the Internet Explorer 9 download page periodically for updates to Internet Explorer 9. If an update is available, repeat the installation process to install the latest version.

    — ze stránky MS / IE9 / Help / Installation – velmi doufám, že tento text tak vyznívá jen nechtěně a IE 9 se bude umět aktualizovat bez mé účasti

  3. Nové verze vydávat pro všechny operační systémy. Nevím jestli si toho v MS všimli, ale podle mých statistik Windows 7 a popřípadě Vista nemají ani polovinu trhu. Proto mi nejde do hlavy, proč aktuální (9.) verzi IE nesprovozníte na Windows XP (které zaslouženě zabírají zbývajích dejme tomu 50 % trhu). Co je uvnitř IE 9 tak úchvatného, že trvají na závislosti na Windows Vista a novějších? Pro kterýkoliv jiný prohlížeč to není problém, byť je dělají lidé z podstatně chudšího zázemí.

    Je jasné, že jakkoliv bude IE 9 tlačen (prozatím se pokud vím mezi aktualizacemi systému neobjevil), v prvé řadě bude ukusovat z podílu IE 8, což, ruku na srdce, není ten kámen na srdci, který potřebujeme shodit. (Tato situace, kdy na trhu hodlá setrvávat IE 7 a starší s podílem 10–15 % (a zároveň dvě třetiny prohlížečů budou mimořádně schopné) hraje do karet zvětšování rozdílu v UX stránek v těchto – a v ostatních prohlížečích. Progresivní obohacování UX – tak tomu říkáme my cé-esesáci.)

Chtěl jsem říct jedno: Microsoft se teď mohl zatvářit, že mu leží na srdci osud Webu a že mu tíží svědomí, jak nám, webdělačům s tou svou nečinností zavařil, a že by si to teď rád odčinil. Protože může. (A taky protože obnovení image průkopníka Webu by se mu šikla.) Ale asi se prostě tam v Redmontu s rolí důchodce, který to „chce už jen nějak doklepat“, sžili přespříliš.


Komentáře

RSS kanál komentářů

Zatím bez komentáře.

Přidat komentář

Nápověda ke psaní komentářů

Zde formátuje Texy!

  • *zvýraznění*
  • **silné zvýraznění**
  • > citace
  • "odkaz":http://kam
  • [4] reakce na komentář
  • zdrojové kódy a více

úplně nahoru